NUKU RAUHASSA, ILOINEN KIRSU | TOIMINTAMME ON LOPPUNUT.

Kestävä kehitys Iloisessa Kirsussa

Tulevaisuus tehdään tänään, ja sen tekijöitä olemme me. Sinä ja minä. Vaikka maailman tulevaisuuteen vaikuttaminen voi tuntua ylivoimaisen isolta asialta, se koostuu kuitenkin ihan tavallisten ihmisten tekemistä asioista. Kansainvälisen yhteistyön, eduskunnan, kuntien ja yritysten toiminnan lisäksi tulevaisuutta tehdään meidän omassa arjessamme: töissä, kotona, vapaa-aikana, kauppakasseissa, lautasilla ja lemmikkiemme kanssa toimiessa.

Me Iloisessa Kirsussa pyrimme tekemään kestävästä kehityksestä läpinäkyvää toiminnassamme ja tarjoamme koiranomistajille tietoa ja vastuullisia vaihtoehtoja arkeen koiran kanssa.

Auttaaksemme asiakkaitamme ostamaan vastuullisesti olemme luoneet tuotteiden, toimittajien ja oman toiminnan arviointiin vastuullisuuskriteeristön. Kriteeristö perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja niistä johdettuihin Hyvän Elämän Tavoitteisiin. Kunkin tuotteen arviointi tulee syksyn 2020 aikana näkymään verkkokaupassamme tuotekortissa. Näin asiakkaidemme on helpompi omilla ostopäätöksillään vaikuttaa planeettamme kehitykseen.

Verkkokaupassa logistiikka on keskeinen tekijä vastuullisuuden huomioimisessa. Pohdimme tiiviisti logistiikkaratkaisuja, esimerkiksi sitä onko suoratoimitus valmistajalta kokonaisekologisempi kuin se, että tuotteet ovat meillä varastossa. Näihin ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska niin valmistajan, Iloisen Kirsun kuin myös asiakkaan sijainti vaikuttavat - tuotteen ominaisuuksia unohtamatta.

Vastuullisen verkkokaupan keskeiset tavoitteet

Iloisen Kirsun tavoite on olla vastuullinen verkkokauppa, jossa myydään kestävää kehitystä tukevia tuotteita. Meillä keskeisten asioiden eli verkkokaupan logistiikan ja vastuullisesti tuotettujen koiratarvikkeiden myynnin yhdistäminen ei ole aivan yksioikoista ja nopeasti toteutettavaa. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi olemme työstäneet itsellemme selkeitä päämääriä, joista tulemme kertomaan Vihreä Tassunjälki -otsikon alla vastuullisuusmatkamme edetessä seuraaviin vaiheisiin.

Alla näkyvät emojit ovat Good Life Goals -organisaation luomia symboleja YK:n Agenda 2030:n tavoitteista. Good Life Goalsien tarkoitus on tehdä koko maailmaa kattavista kestävän kehityksen tavoitteista selkeitä, yksittäisen ihmisen helposti omaan elämään mukaan otettavia asioita. Me Iloisessa Kirsussa olemme käyttäneet Good Life Goalseja apuna jäsentäessämme omassa ja koko arvoketjun toiminnassa keskeisiä asioita ja linjauksia. Monissa asioissa samalla kun jalanjälki eli negatiivinen vaikutus ilmenee, sitä on mahdollista kompensoida kädenjäljellä. Olemme aivan alkutaipaleella konkreettisten toimiemme toteuttamisessa ja havaitsemisessa, mutta koko yrityksemme on vahvasti sitoutunut alla kuvattuihin päämääriin. Työ on jatkuvaa ja etenee pienin askelin.

Päivitämme tätä sivua sitä mukaa kun toimintatapamme kehittyvät joko omassa yrityksessämme tai toimintaamme liittyvässä arvoketjussa. Tulemme kertomaan läpinäkyvästi yrityksistä, erehdyksistä sekä onnistumisista tällä matkalla.

TOIMIMME ILMASTON HYVÄKSI

Pienennämme kuljetusten aiheuttamaa ympäristökuormitusta toimittamalla tilaukset suoraan valmistajalta asiakkaalle aina kun mahdollista. Suomessa käytämme Posti Green -ilmastoystävällisiä palveluja. Sopivien toimittajien löytyessä valikoimassamme tulee olevaan vegaanisia ja muita lihattomia tuotteita tämän hetkisen vegaanisen koirien turkinhoitosarjan ohella. (Good Life Goal, nr. 13.)

KANNAMME HUOLTA MERTEN KUNNOSTA

Varmistamme, että meillä myynnissä olevissa tuotteissa käytetty kala on pyydetty vastuullisesti ja että kala käytetään mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Vältämme muovia pakkausmateriaalina, samoin meidän valikoimassamme on hyvin vähän fleecekankaisia tuotteita. Fleecekangas sisältää mikromuovia, joka vesistöön päätyessään on haitallista. Kovin hyvä ei ole sekään, jos mikromuovia päätyy koiran herkkään hajuepiteeliin. Minimoimme loppukäyttäjälle menevän jätteen määrää aina kun mahdollista. Tällä hetkellä pakkausmuovin vähentämiseen liittyvä yhteistyö omien suoratoimituksia tekevien tavaratoimittajiemme kanssa on alussa. (Good Life Goal, nr.14)

VÄHENNÄMME KÖYHYYTTÄ JA ERIARVOISUUTTA

Tuotteita valitessamme pyrimme varmistumaan siitä, että valmistajat kohtelevat henkilökuntaansa reilusti työskentelyolosuhteiden ja palkkauksen osalta. Harkitsemme tuotevalintapäätöstä hyvin tarkkaan, mikäli tuotantomaassa kukoistaa korruptio lisäten ihmisten eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Suomessa henkilöstön työoloista saa hyvin tietoa, ja pidämmekin suuressa arvossa toimittajia, jotka avoimesti kertovat yhdeksi tärkeimmistä arvoistaan henkilöstön hyvinvoinnin. (Good Life Goal, nr.1)

ELÄMME KESTÄVÄMMIN

Valitsemme valikoimiimme laadukkaita tuotteita, jotka ovat kestäviä, kierrätettäviä ja korjattavia. Koiran suusta sisään menevissä tuotteissa valikoimamme perustuu myös loppuasiakkaidemme, koirien, mielipiteisiin, sillä haluamme, että esimerkiksi ruokasäkit tulee syötyä loppuun. Valikoimaamme päätyvät herkut ovat niin hyviä, että koirat haluavat syödä ne loppuun saakka ilman roskiin heitettävää hukkapätkää. Otamme valikoimaamme raaka-aineiden ylijäämistä valmistettuja sivutuotteita ja kakkoslaatua aina kun se on mahdollista. Kehitämme itse omaa tuotesarjaamme kierrätysmateriaaleista tehtävistä tuotteista. (Good Life Goal, nr. 12)

RAKASTAMME LUONTOA

Kunnioitamme luontoa ja suunnittelemme toimintaamme pitkäjänteisesti myös meidän omien toimien vaikutusta luontoon. Toimitilamme on kompakti, juuri sen kokoinen kuin tarvitaan ilman kirkkaita mainosvaloja ja bannereita. Emme syö toimitilallamme turhaan pinta-alaa. Valikoimaamme kuuluvia tuotteita ei ole valmistettu uhanalaisista lajeista eivätkä tuotevalmistajat kuluta turhaan luonnon resursseja. (Good Life Goal, nr. 15)

PYRIMME TEKEMÄÄN VIISAITA VALINTOJA

Iloisella Kirsulla ja tuotteidemme valmistajilla tehdään aktiivista vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen perustuvia valintoja mm. niin tuotekehityksen, raaka-ainevalmistuksen, logistiikan, pakkausten ja tiedonjaon suhteen. Viisaiden valintojen tekemisen tueksi olemme perustaneet Koiralove-yhteisön, jossa voimme käydä vuoropuhelua asiakkaidemme kanssa. (Good Life Goal, nr. 9)

OPIMME ITSE JA JAAMME TOISILLE

Kukaan ei ole koskaan täysin oppinut ja aina jossain kohtaa on tarvetta lisätiedolle. Me Iloisessa Kirsussa kohtaamme usein tilanteita, joihin ei ole valmista ratkaisua vaan joudumme etsimään ja kokoamaan tietoa eri lähteistä. Olemme päättäneet jakaa kestävän kehityksen tietopääomamme sivuillamme helpottaaksemme koiranomistajien vastuullista elämää. Tarkoituksemme on myös edistää yhteisöllistä keskustelua Koiralove -palstallamme. Toivomme, että mahdollisimman moni saa itselleen oivalluksia ja tulee löytämään vinkkejä omaan arkeen mukaan otettavaksi! (Good Life Goal, nr. 4)